ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Kατακτώντας το “τρόπαιο” της ζωής!


Γήπεδο Πάρκεν. Βρισκόμαστε στο 43ο λεπτό του αγώνα ανάμεσα στην Δανία και την Φινλανδία. Ξαφνικά ο ποδοσφαιριστής της Εθνικής Δανίας Κρίστιαν Έρικσεν πέφτει λιπόθυμος, προκαλώντας σοκ στους φιλάθλους αμφότερων των ομάδων αλλά και σε εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως. Μετά από λίγες μέρες, ανακοινώνεται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Δανίας πως ο Έρικσεν γλύτωσε τα χειρότερα, έχοντας ήδη βγει νικητής από την μάχη με το να κρατηθεί στη ζωή. Με αφορμή αυτή τη διαφορετική -από κάθε άλλη- νίκη του Έρικσεν, σας παρουσιάζουμε μερικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που στέφθηκαν “πρωταθλητές” εναντίον ορισμένων πανίσχυρων αντιπάλων… των ασθενειών που τους ταλαιπωρούσαν!

Ερίκ Αμπιντάλ…

πηγή εικόνας: newsbomb.gr

O θηριώδης Γάλλος αμυντικός ξεκίνησε την καριέρα του στις Ακαδημίες της Λυών. Ωστόσο ανδρώθηκε επαγγελματικά στην Μονακό FC. Ο Ερίκ έπαιξε σε αρκετές ομάδες κορυφαίου επιπέδου όπως η Μονακό, η Λιλ, η Λυών και φυσικά η Μπαρτσελόνα. Για εμάς τους Έλληνες , ο Ερίκ είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, καθώς το “κύκνειο άσμα” του σαν ποδοσφαιριστής αποτέλεσε το σύντομο πέρασμά του από μια ελληνική ομάδα, τον Ολυμπιακό. Ο διακεκριμένος Γάλλος αμυντικός διαθέτει στην συλλογή του 18 τρόπαια, όμως αναμφίβολα το γεγονός ότι βγήκε νικητής από την μονομαχία του με τον καρκίνο του ήπατος (δύο φορές!) αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμά του.

Όταν στις 15 Μαρτίου του 2011, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι ο Αμπιντάλ διαγνώστηκε με καρκίνο στο ήπαρ και πως έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση δύο μέρες αργότερα, το σοκ που επικράτησε στις τάξεις των φιλάθλων και όχι μόνο, ήταν τεράστιο. Μηνύματα φροντίδας και ευχών ταχείας ανάρρωσης για τον Αμπιντάλ, είχαν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο του ίδιου όσο και της Μπαρτσελόνα. Μάλιστα στον αγώνα ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Λυών για την φάση των 16 οι παίχτες και των δύο ομάδων φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν Animo Abidal (Γίνε καλά Αμπιντάλ). Ανάλογο κλίμα συγκίνησης επικρατούσε και στο ματς της Μπαρτσελόνα με την Χετάφε που διεξήχθη στις 19 Μαρτίου. Σε μια κίνηση συμβολισμού και συμπαράστασης προς τον Γάλλο αμυντικό, αμφότερες οι ομάδες σταμάτησαν στο 22ο λεπτό (το νούμερο 22 ήταν ο αριθμός της φανέλας που φορούσε) και σύσσωμοι οι οπαδοί και οι παίχτες χειροκροτούσαν στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα υποστήριξης.

Ο Έρικ κατάφερε να νικήσει σε πρώτη φάση τον όγκο που είχε και να παίξει μάλιστα και στον τελικό του Wembley για την διοργάνωση του Champions League εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έγινε στις 28 Μαΐου το 2011. Η έκβαση του αγώνα είχε νικητή την Μπαρτσελόνα και ο αρxηγός της ,Κάρλες Πουγιόλ, του παραχώρησε το περιβραχιόνιο καθώς και την θέση για να σηκώσει το τρόπαιο μπροστά σε 85.000 θεατές. Η μοίρα όμως του επιφύλασσε συνέχεια στην περιπέτεια υγείας που είχε. Έτσι λοιπόν στις 15 Μαρτίου του 2012, ο Ερίκ Αμπιντάλ υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος καθώς ο όγκος από την πρώτη επέμβαση δεν είχε αφαιρεθεί πλήρως. Τα ευχάριστα νέα δεν άργησαν να φτάσουν και δύο μήνες αργότερα ο Αμπιντάλ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν κρατώντας στα χέρια του και το πολυπόθητο εισιτήριο της ζωής, διότι είχε βγει οριστικά νικητής από αυτή την δύσκολη μάχη με τον καρκίνο!

Άριεν Ρόμπεν…

πηγή εικόνας: The Independent

Πέρα από τις τρομερές ικανότητες και τα ασύλληπτα επιτεύγματα που είχε σημειώσει ως ποδοσφαιριστής  με κορυφαίες ομάδες (Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου κ.ά.) στο ζενίθ της καριέρας του, ο Άριεν Ρόμπεν ανήκει επιπλέον σε ένα κλειστό “club” αθλητών που αποδείχτηκαν μαχητές ζωής. Το 2004, ο 20χρονος τότε Ολλανδός εξτρέμ της Τσέλσι ήρθε αντιμέτωπος με “την πιο δύσκολη απόφαση που κλήθηκε ποτέ να λάβει πρώτα ως άνθρωπος και έπειτα ως ποδοσφαιριστής” όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος σε συνέντευξή του. Συγκεκριμένα όπως έχει κάνει γνωστό, ο Ολλανδός άσος είχε προσβληθεί από καρκίνο στους όρχεις τον οποίο όμως ξεπέρασε.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει μιλώντας ανοιχτά για αυτό το σοβαρό ζήτημα υγείας που είχε, δήλωσε: “Βρήκα λίγη συσσωρευμένη μάζα στον όρχι και πήγα στον γιατρό. Μου είπε ότι χρειαζόμουν εγχείρηση. Έπρεπε τότε να περιμένω τα αποτελέσματα και δεν ήξερα αν θα ήταν καλά ή κακά νέα” και συνέχισε “Η αναμονή ήταν τρομερή για λίγες μέρες. Δεν ήξερα τι θα συνέβαινε σε μένα. Ήταν μια φρικτή αναμονή, τότε άκουσα ότι τα νέα ήταν καλά και ήταν μια τεράστια ανακούφιση. Εκείνη την εποχή το ποδόσφαιρο δεν ήταν πλέον σημαντικό – το πιο σημαντικό είναι να είσαι υγιής και να είναι υγιής η οικογένειά σου. Οι ποδοσφαιριστές έχουν μια υπέροχη ζωή, αλλά είμαστε απλά άνθρωποι. Αυτό το πράγμα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Όταν συμβαίνει σε έναν ποδοσφαιριστή δημοσιοποιείται και το ποδόσφαιρο δεν σημαίνει τίποτα σε σύγκριση με αυτό», πρόσθεσε ο Ρόμπεν. “Είναι καλό να μιλάς για αυτό και να το τοποθετείς δημόσια. Γιατί να ντρέπεσαι για αυτό; Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε άνδρα ανά πάσα στιγμή και μπορεί να οδηγήσει σε τρομερές συνέπειες. Τώρα είμαι απολύτως υγιής και είμαι πολύ άνετος να μιλάω για αυτό.”

Γιόνας Γκουτιέρεζ…

πηγή εικόνας: Bleacher Report

Μπορεί ο Γκουτιέρεζ να μην είχε την ονειρεμένη ποδοσφαιρική σταδιοδρομία όπως αυτή του Αμπιντάλ ή του Ρόμπεν, ωστόσο η έντονη προσωπικότητά του και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του είναι στοιχεία που λείπουν από το σύγχρονο ποδόσφαιρο και το Αγγλικό Πρωτάθλημα. Με θητεία στην εθνική Αργεντινής από το 2007 έως το 2011 καθώς και σε ομάδες όπως η Νιούκαστλ, η Νόριτς, η Μαγιόρκα και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, ο Γιόνας ήταν ένα άτομο που έχαιρε της εκτίμησης των συμπαικτών του. Τον Σεπτέμβριο του 2014 έγινε γνωστό ότι ο Αργεντίνος μέσος είχε προσβληθεί από καρκίνο στους όρχεις και εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της χημειοθεραπείας του.  Ήταν κάτι που τον ταλαιπωρούσε αρκετούς μήνες και μάλιστα όπως είχε δηλώσει o πρώην παίχτης της Νιούκαστλ στην τηλεοπτική εκπομπή Indirecto πίστευε αρχικά ότι “ο πόνος στην περιοχή των όρχεων προερχόταν από μια σύγκρουση σε ένα ματς εναντίον της Άρσεναλ. Αργότερα όμως είδε ότι το πρόβλημα διογκώθηκε και τότε χρειάστηκε να κάνει υπέρηχους.”

Ο Γιόνας επέστρεψε στην Αργεντινή και συγκεκριμένα στο Μπουένος Άιρες για να υποβληθεί σε αφαίρεση του αριστερού όρχεως, όπως τον είχαν συμβουλέψει οι γιατροί διότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Ο σκληροτράχηλος μέσος κατάφερε να νικήσει σε πρώτη φάση τον καρκίνο και να βγει από το νοσοκομείο μετά από 3 μήνες νοσηλείας. Σε μια κίνηση που δεν τίμησε καθόλου την διοίκηση της Νιούκαστλ, οι “καρακάξες” αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν τον Γιόνας στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, έπειτα από 5 χρόνια παρουσίας του στον σύλλογο.

Για τα προσχήματα και μόνο, ο Γκουτιέρεζ πήρε μεταγραφή στην Νόριτς αλλά η παρουσία του ήταν κάτι λιγότερο από σύντομη καθώς ο καρκίνος επισκέφτηκε το “κατώφλι” της ζωής του για δεύτερη φορά και συγκεκριμένα στην περιοχή των λεμφαδένων! Μερικές λανθασμένες ιατρικές εκτιμήσεις και περιττές χημειοθεραπείες ήταν αυτές που τον οδήγησαν να βιώσει ξανά τον καρκίνο. Όμως ο “Spiderman” (όπως είναι το παρωνύμιό του) κατάφερε να βγει νικητής για δεύτερη φορά επιστρέφοντας μάλιστα στην αγαπημένη του Νιούκαστλ, την οποία βοήθησε στο τελευταίο της παιχνίδι με δικό του γκολ να σωθεί από τον υποβιβασμό, την σεζόν 2014-2015.

Τζέσι Λίνγκαρντ…

Η περίπτωση του Λίνγκαρντ διαφέρει από τις προηγούμενες. Ο 28χρονος πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έπασχε από κάποια εξωτερική ασθένεια της οποία τα σημάδια γίνονταν αισθητά στο σώμα του. Η ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε ήταν κυρίως ψυχικής φύσεως, ωστόσο τα αποτελέσματά της γίνονταν ορατά σε όσους τον έβλεπαν να παίζει ποδόσφαιρο με την φανέλα των “κόκκινων διαβόλων” τα τελευταία 2 με 3 χρόνια. Η κατάθλιψη που βιώνει η μητέρα του, είχε επηρεάσει και τον ίδιο όπως έχει δηλώσει, με αποτέλεσμα να επισκεφτεί διάφορους ψυχολόγους για να εξετάσουν το πρόβλημά του που είχε επιπτώσεις και στην ποδοσφαιρική του επίδοση.

πηγή εικόνας: Daily Time

Ο Λίνγκαρντ είχε διαγνωστεί με αντιδραστική κατάθλιψη όπως μαθαίνουμε από την συνέντευξή του στην εκπομπή “Presenting” όπου μιλάει για όλους και για όλα καθώς και το πώς ξεπέρασε εν τέλει την κατάθλιψη και βγήκε πιο δυνατός από αυτή την δοκιμασία. Πράγματι, δεν αποτελεί μυστικό ότι με την μεταγραφή του στην Γουέστ Χαμ, ο Τζέσι έχει βρει τον παλιό καλό του εαυτό και δείχνει αναγεννημένος στην νέα του ομάδα!

Μάρκο Ρας…

Ο αμυντικός της Άιντραχτ Φρανκφούρτης με την γυναίκα του και την μικρή του κόρη Βίντα (πηγή εικόνας: WELT)

Ηγετική φυσιογνωμία εντός και εκτός γηπέδων! Ο Μάρκο Ρας αποτελούσε μια αξιόπιστη και ποιοτική λύση στα μετόπισθεν της Άιντραχτ Φρανκφούρτης αλλά και της Βόλφσμπουργκ. Το όνομά του συνδέθηκε βέβαια με την πρώτη καθώς τίμησε την φανέλα της για 2 επταετίες (η πρώτη από το 2004 έως το 2011 και η δεύτερη από το 2013 έως το 2020) όντας ο αμυντικός ογκόλιθος και η ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας. Ο πρώην αμυντικός της ομάδας της Φρανκφούρτης εντόπισε ότι είχε κακοήθη όγκο στους όρχεις καθώς υποβλήθηκε σε ένα τεστ ρουτίνας για έλεγχο ντόπινγκ. Η αυξημένη ποσότητα ορμόνης hCG η οποία βρέθηκε στον οργανισμό του όταν τέθηκε σε εξετάσεις στις 18 Μαΐου του 2016 οφείλεται σε δύο παράγοντες⋅ είτε στην κατανάλωση στεροειδών αναβολικών είτε στην ύπαρξη κακοήθους όγκου.

Δυστυχώς τα νέα για τον Ρας δεν ήταν καλά. Οι δειγματοληπτικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε καρκίνο, γεγονός που τον έθεσε εκτός γηπέδων για αρκετό καιρό. Όμως ο Γερμανός αμυντικός συνηθισμένος σε δύσκολες καταστάσεις επέστρεψε στα γήπεδα και υπερασπίστηκε την ομάδα του για τις τελευταίες φάσεις του Κυπέλλου Γερμανίας την σεζόν 2016-2017. Μετά από ένα χρόνο οι ειδήσεις ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστες. Ο Μάρκο Ρας μετά από μία επίπονη και δύσκολη μάχη με τον καρκίνο κατάφερε να τον νικήσει, έχοντας βελτιωθεί σε σημαντικά επίπεδα η υγεία του.

Το πιο συγκινητικό είναι ότι στον τελικό Κυπέλλου Γερμανίας για το 2017-2018 εναντίον της Μπάγερν Μονάχου ο Ρας μπήκε ως αλλαγή στο 74ο λεπτό, δεχόμενος χειροκροτήματα από τους φιλάθλους και των δύο ομάδων. Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης κέρδισε το Κύπελλο Γερμανίας με 3-1 και τον Ρας στην οικογένειά της και πάλι. Ο Μάρκο Ρας έχει πλέον κρεμάσει τα παπούτσια του όχι επειδή νικήθηκε από τον καρκίνο αλλά επειδή το σώμα του στην ηλικία των 36 χρονών δεν άντεχε να παίζει στο κορυφαίο επίπεδο του αθλήματος. Ένας παίχτης που δικαιότατα έχει κατοχυρώσει τον τίτλο του “πιστού στρατιώτη” και όχι άδικα δηλαδή!


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *