ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Π. Μπάμφορντ: Γεννημένος καλλιτέχνης, γεννημένος ηγέτης, γεννημένος… άνθρωπος!


Απέρριψε υποτροφία από το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο, μιλά τέσσερεις γλώσσες, έχει σπουδάσει σε ισάριθμες σχολές και παίζει τέσσερα μουσικά όργανα. Δεν είναι άλλος από τον Πάτρικ Μπάμφορντ. Ο Άγγλος διεθνής ποδοσφαιριστής της Λιντς, πέρα από τις εξαιρετικές ποδοσφαιρικές του ικανότητες τις οποίες αξιοποίησε στο έπακρο, θα μπορούσε -με βάση τις γνώσεις και τα ταλέντα του- αυτή τη στιγμή να είναι ένας κορυφαίος μουσικός ή ακόμα και… επιστήμονας.

Η ιστορία του Μπάμφορντ δε μπορεί να συγκριθεί με αυτές άλλων ποδοσφαιριστών και σίγουρα δε θυμίζει σε τίποτα την κλασική ποδοσφαιρική διαδρομή από την φτώχεια και την πείνα, στην καταξίωση και τη δόξα. Ο 28χρονος -πλέον- Πάτρικ, κατάφερε να συνδυάσει τον αθλητισμό με τις σπουδές και τη μουσική. Πέτυχε δηλαδή, να εξελίξει τόσο τη σωματική, όσο και τη διανοητική διάπλασή του.

Οι… “βάσεις” και η οικογενειακή διαπαιδαγώγηση

Ο Πάτρικ Τζέιμς Μπάμφορντ -όπως είναι το πλήρες όνομά του- γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1993, στο Γκράνθαμ, μία βιομηχανική πόλη της Αγγλίας και μεγάλωσε στο Νότιγχαμσάιρ. Η οικογένειά του ανήκε στα ανώτερα οικονομικά στρώματα της τοπικής κοινωνίας, καθώς ο θείος του ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας-κολοσσού JCB. Ως γόνος εύπορης οικογένειας φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο και έμαθε από πολύ μικρή ηλικία να παίζει βιολί, κατέχοντας μάλιστα ανώτατη πιστοποίηση.

Σε ηλικία 8 ετών κι έχοντας ήδη ξεκινήσει τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην ομάδα Μάσκαμ Κούγκαρς, ενσωματώνεται στην ακαδημία της αγαπημένης του Νότιγχαμ Φόρεστ. Στο Λύκειο του Νότιγχαμ στο οποίο φοίτησε κατά τα εφηβικά του χρόνια δεν υπήρχε ποδοσφαιρική ομάδα με αποτέλεσμα να παίξει ράγκμπι (!) με τη σχολική ομάδα ως «φουλ μπακ».

patrick_bamford_ballboy

Μαντέψτε ποιο είναι το ξανθό… «πιτσιρίκι» με τη φανέλα της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ακαδημαϊκές και… άλλες επιτυχίες

Ο νυν στράικερ της Λιντς Γιουνάιτεντ, στις αντίστοιχες… «πανελλαδικές εξετάσεις» της Βρετανίας πέτυχε με 5 Α’, 3 Α και 2 Β, με αποτέλεσμα να σπουδάσει και να «τελειώσει» Γαλλικά, Ιστορία, Βιολογία, καθώς και Γενικές Σπουδές. Όλα αυτά σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (GCSE)

Έχοντας φτάσει σε πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο ο Πάτρικ Μπάμφορντ έλαβε μια… ποδοσφαιρική υποτροφία στο κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου, το οποίο φυσικά δεν είναι άλλο από το Χάρβαρντ, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Η απάντηση; Αρνητική! Κι ο λόγος απλός και ξεκάθαρος. Ο νεαρός -τότε- Άγγλος ήθελε να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στη χώρα του. Για να φτάσει κάποιος σε σημείο να απορρίψει υποτροφία από το κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου είναι δεδομένο πως είναι: είτε σίγουρος πως θα πετύχει σε αυτό που κάνει, είτε τρελός! Ο Μπάμφορντ -δικαιωματικά- ανήκει στην πρώτη κατηγορία…

«Καλλιτέχνης» εντός και εκτός γηπέδου 

Για τον ποδοσφαιριστή της Λιντς ένα είναι σίγουρο: Εάν δε μεγαλουργούσε μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα κερδίζοντας ανόδους και ένα σωρό βραβεία, σίγουρα θα τον βλέπαμε σε κάποια σκηνή να κάνει τα… μαγικά του με το πιάνο, το βιολί, το σαξόφωνο ή την κιθάρα του!

Όχι δεν είναι υπερβολή… Ο Πατρίκ Μπάμφορντ έχει την ικανότητα να παίξει σε υψηλό επίπεδο τέσσερα μουσικά όργανα!

Μάλιστα υπήρξαν φορές, κατά το πέρασμα του από την Μίντλεσμπρο, που έπαιζε κιθάρα στο προπονητικό κέντρο της ομάδας (Rocklife Park), για τους συμπαίκτες του!

“Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα”

Ο Πάτρικ Μπάμφορντ τιμήθηκε πριν μερικούς μήνες από το Συμβούλιο της πόλης του Λιντς και από το Δημοτικό Σχολείο του Μπίστον, μετά τη δωρεά 5.000 λιρών στο τελευταίο, ώστε να στηρίξει τους μικρούς μαθητές στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά 20 καινούριων iPads τα οποία δάνεισε το σχολείο σε οικογένειες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τον απαραίτητο για την εξ αποστάσεως διδασκαλία εξοπλισμό.

Με την ενέργεια του αυτή, ο επιθετικός από το Γκράνθαμ, όχι μόνο βοήθησε οικονομικά αδύναμες οικογένειες να μη διακόψουν τη φοίτηση των παιδιών τους, αλλά έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα, αποτελώντας πρότυπο για τους συναδέλφους-ποδοσφαιριστές και τα αγγλικά σωματεία. Ειδικά τα τελευταία, κατά την διάρκεια της πανδημίας έχουν διαθέσει ουκ ολίγα χρήματα για την αγορά τεχνικού εξοπλισμού, ο οποίος βελτίωσε την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης για τους μικρούς… “φίλους” των ομάδων.

European Super League, ρατσισμός και… προτεραιότητες

Για πολλούς οι αθλητές, ως προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή στο ευρύ κοινωνικό φάσμα, έχουν την ηθική “υποχρέωση” μέσα από τα λεγόμενά τους να παίρνουν θέση σε φλέγοντα ζητήματα. Ένα από αυτά ήταν και η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ (European Super League).

Ένα θέμα το οποίο “έσκασε σαν… βόμβα” στα μέσα του Απριλίου του 2021. Ουσιαστικά αποτελούσε μία πρωτοβουλία 12 κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων οι οποίοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς (σ.σ. ευτυχώς!) τη δημιουργία μίας κλειστής διοργάνωσης με απώτερο σκοπό την εκτόξευση των κερδών τους. Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εν τέλει δεν τα κατάφεραν μετά την επανάσταση που ξέσπασε από τους φίλους του ποδοσφαίρου, αλλά και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές.

Ο Πάτρικ Μπάμφορντ ήταν ένας από αυτούς που τάχθηκαν εξ αρχής κατά του νέου εγχειρήματος των “ισχυρών” ποδοσφαιρικών συλλόγων της Γηραιάς Ηπείρου, κατακρίνοντάς το στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι Λιντς-Λίβερπουλ (19/4/2021, 1-1). Αυτό που έκανε αίσθηση στις δηλώσεις του στράικερ της Λιντς ήταν πως προσέγγισε το όλο… ξέσπασμα των ομάδων που δε συμμετείχαν στην κλειστή λίγκα από διαφορετική σκοπιά, κάνοντας λόγο για… ευθιξία μόνο όταν επηρεάζονται οι “τσέπες”. Μία δήλωση για την οποία αποθεώθηκε τόσο από τον προπονητή της Λιντς, Μαρσέλο Μπιέλσα, όσο και από άλλους προπονητές της Πρέμιερ Λιγκ:

«Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ESL και τι διαστάσεις παίρνει ένα ζήτημα όταν… πειράξει κάποιες τσέπες. Είναι κρίμα που δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και με άλλα θέματα, όπως ο ρατσισμός που παραμένει στον αθλητισμό…».

Δοκιμάστηκε πολλές φορές ο Μπάμφορντ, σε μία πορεία που είχε πολλούς δανεισμούς από την Τσέλσι σε: Μίλτον Κέινς Ντονς, Ντέρμπι Κάουντι, Μίντλεσμπρο, Κρίσταλ Πάλας, Νόριτς και Μπέρνλι και ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Για να τα καταφέρει κανείς υπό τέτοιες συνθήκες θα πρέπει να διαθέτει αδαμάντινο χαρακτήρα και φυσικά πολλή υπομονή. Ο 28χρονος Άγγλος επιθετικός διαθέτει αμφότερα τα χαρακτηριστικά κι έχοντας “θυσιάσει” καριέρες στον ακαδημαϊκό και μουσικό χώρο, “ποντάροντάς” τα όλα στο ποδόσφαιρο, τελικά πέτυχε. Το σημαντικό όμως είναι πως έθεσε σωστές βάσεις και προτεραιότητες στα νεανικά του χρόνια για να φτάσει σήμερα να θεωρείται ένας εκ των καλύτερων Άγγλων επιθετικών της γενιάς του…

Είναι γεγονός πως το μεγαλείο ενός ανθρώπου δεν εντοπίζεται ούτε στα χρήματα, ούτε στη μόρφωση, αλλά ούτε και στην επιτυχία. Οι πράξεις είναι αυτές που “ορίζουν” έναν άνθρωπο. Αυτές είτε τον αναγάγουν σε πρότυπο για τις επόμενες γενιές, είτε τον “ρίχνουν στα… τάρταρα”. Ο Πάτρικ Μπάμφορντ στην ποδοσφαιρική του καριέρα αγωνίστηκε αρκετά για να φτάσει στην καταξίωση την οποία βρήκε στην “Ιθάκη” του, τη Λιντς Γιουνάτεντ.

 


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *