ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

«Δύο»: Το ουσιαστικό «είναι» της φύσης και του… ποδοσφαίρου


«2»: φανερώνει διαχωρισμό, διάσταση.  Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εκδήλωση των πάντων στον κόσμο προέρχεται από την ένωση της μονάδας και της δυάδας, του αρσενικού και του θηλυκού, του πέρατος και του άπειρου.

Σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου του 2023 μία ιδέα που «γεννήθηκε» κάτω από τις δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες της καραντίνας, το 2021 και έγινε πράξη την ίδια περίοδο γιορτάζει δύο χρόνια ύπαρξης. Το Giornalista μία τέτοια ημέρα πριν 730 ημέρες εμφανίστηκε στο διαδικτυακό στερέωμα. Μάλλον για να το θέσουμε καλύτερα, μπήκε από την… κλειδαρότρυπα σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορία, επιχειρώντας να αποτελέσει κάτι το διαφορετικό. Κάτι πιο ουσιαστικό. Κάτι που να έχει λόγο ύπαρξης. Δεν αποτελεί απλά ένα αθλητικό Μέσο, αντιθέτως. Προσπαθεί να νοηματοδοτήσει την κοινωνική -και όχι μόνο- διαδικτυακή προέκταση του αθλητισμού και τον τρόπο με τον οποίο αυτός αναλύεται και παρουσιάζεται στο επικοινωνιακό πεδίο. Ποιό το νόημα, όμως, το αριθμού «2» και ποιά η σημασία του στη φιλοσοφία και τον αθλητισμό;

Το «2» έχει σημαντικό φιλοσοφικό νόημα σε πολλές παραδόσεις. Στην κινεζική φιλοσοφία, για παράδειγμα, σχετίζεται με την ισορροπία και την αρμονία, ενώ στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αντιπροσωπεύει το δίπολο και τη σύγκρουση των αντιθέτων.

Ο αριθμός «2» κατέχει, μία μείζονος σημασίας θέση στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Από την πλευρά των Πυθαγορείων, συνδέεται με τον δυαδικό κόσμο της ύπαρξης, όπου ο κόσμος χωρίζεται σε αντιθέσεις όπως το καλό και το κακό, το φως και το σκοτάδι, το θετικό και το αρνητικό, κλπ. Ο Αριστοτέλης χρησιμοποίησε τον αριθμό «2» για να διακρίνει αντιθέτους όρους, όπως το θερμό και το κρύο, το βαρύ και το ελαφρύ και να αναδείξει τη σημασία τους στην κατανόηση του κόσμου. Ο δάσκαλός του, ο Πλάτωνας με τη «βοήθεια» του «2» κατηγοριοποίησε την πραγματικότητα σε δύο κόσμους, τον κόσμο των αισθητών αντικειμένων και τον κόσμο των ιδεών.

Με τον συγκεκριμένο αριθμό ασχολήθηκε και ο Φρίντριχ Νίτσε, ο οποίος τον χρησιμοποίησε για να αναδείξει τη σύγκρουση μεταξύ δύο αντιθέτων δυνάμεων, όπως η ζωή και ο θάνατος, η απόλαυση και ο πόνος, η αγάπη και το μίσος.

Σύμφωνα με τους Κινέζους, ο αριθμός «2», προσδίδει αρμονία στις ενέργειες του Γιν και του Γιάνγκ, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της ζωής. Το Γιν αντιπροσωπεύει το σκοτάδι, το κρύο, το θηλυκό και το μαλακό, ενώ το Γιάνγκ αντιπροσωπεύει το φως, τη ζέστη, το αρσενικό και το σκληρό. Αυτές οι δύο αντιθετικές δυνάμεις συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται για να δημιουργήσουν την ισορροπία και την αρμονία στο σύμπαν. Πιστεύεται ότι δημιουργεί ιδιαίτερη τύχη αν τοποθετηθεί μπροστά σε άλλον τυχερό αριθμό, όπως για παράδειγμα το «6» (το «26» σημαίνει «φως»).

Όλες οι παραπάνω απόψεις και ιδέες, έχουν παραμείνει αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου, για τον λόγο ότι έχουν βάση και εντοπίζονται σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας συνύπαρξης. Ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Δεν είναι λίγα τα ποδοσφαιρικά… δίδυμα που μας έχουν χαρίσει στιγμές «μαγείας», έκστασης, χαράς και θεάματος…

5 ποδοσφαιρικά δίδυμα που μεγάλωσαν τη γενιά των ’00s
Είστε έτοιμοι να μπείτε σε… nostalgia mode;

Τσάβι & Ινιέστα

«Ποιο είναι το όνομά σου;»«Είμαι ο Τσάβι», «Καλώς ήρθες Τσάβι, θα κάνουμε μαζί μεγάλα πράγματα στη Μπαρτσελόνα».  Αυτή ήταν η πρώτη επαφή μίας ποδοσφαιρικής δυάδας που λατρεύτηκε και εκτιμήθηκε όσο λίγες στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα από τους φίλους του αθλήματος ανά τον κόσμο. Η συγκεκριμένη συνάντηση στην πρώτη προπόνηση του Τσάβι στη «Μασία», εκεί όπου ήδη αγωνιζόταν ο Αντρές Ινιέστα, ήταν η αρχή μιας σπουδαίας φιλίας και συνεργασίας πολλών χρόνων. Οι δυο τους εκτός από συμπαίκτες, έγιναν πολύ καλοί φίλοι και συναποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας εκ των σπουδαιότερων ομάδων που έχουμε δει στο χορτάρι. Αυτή της Μπαρτσελόνα την περίοδο 2009-2012.

Πίρλο & Γκατούζο

Μία τέτοια σχέση δε θα μπορούσε εύκολα να αποτυπωθεί σε μία μόνο παράγραφο. Όλα ξεκίνησαν από τις «μικρές» Εθνικές ομάδες της Ιταλίας, εκεί όπου υπήρξαν συμπαίκτες και μαζί κατέκτησαν με την Εθνική κάτω των 21 ετών το το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000 απέναντι στην Τσεχία. Ακολούθησαν 10 χρόνια κοινής πορείας και σπουδαίων στιγμών στη Μίλαν, καθώς και στην Εθνική με την οποία σήκωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Ίσως η πιο κατάλληλη ιστορία για να περιγράψει τη μεταξύ τους σχέση, είναι η παρακάτω. Γκατούζο: «Είναι μέγας π@@@ γιος. Έκανα το λάθος να αφήσω το κινητό μου πάνω στο τραπέζι και να φύγω για λίγο. Τότε, ο Αντρέα, έστειλε ένα μήνυμα στον αντιπρόεδρο της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι και στον Αριέντο Μπράιντα (αθλητικό διευθυντή) και τους προσέφερε την αδερφή μου!». Πίρλο: «Έκανα τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του μέσω ενός και μόνο μηνύματος: «Αγαπητέ Αριέντο, αν μου δώσεις αυτό που θέλω, μπορείς να έχεις την αδερφή μου». Ο Γκατούζο το ανακάλυψε και με χτύπησε!».

Τζέραρντ & Τόρες

Κάθετες πάσες… ξυράφια και υποδειγματικά πλασέ. Ένας Βρετανός «κάπτεν» με όλη τη σημασία της λέξεις και ένας Ισπανός ξανθομάλλης με κορδέλα, που έστελνε τη μπάλα στο «πλεχτό» όποτε και όπως ήθελε. Ένα δίδυμο κόκκινων… θεών του Μέρσεϊσαϊντ, που στιγμάτισε τα παιδικά χρόνια, όλων όσων μεγάλωσαν στα ’00s. Η σύνδεση τους στον αγωνιστικό χώρο ήταν απίστευτη. Λες και ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο. Πλήρως εναρμονισμένοι στις κινήσεις τους με μεγάλη αποτελεσματικότητα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το Γιν και το Γιάνγκ της μεσοεπιθετικής γραμμής της Λίβερπουλ στη δύση της δεκαετίας των ’00s και στην ανατολή αυτής του ’10.

Μαλντίνι & Νέστα

«Χωρίς τον Αλεσάντρο Νέστα, δεν θα είχα κατακτήσει τόσα πολλά στην καριέρα μου, κατά την τελευταία δεκαετία που αγωνίστηκα. Hταν μια τεράστια μεταγραφή που κάναμε! Δεν ήταν αμυντικός, ήταν: Ο αμυντικός». Αυτή ήταν μία από τις αμέτρητες… υποκλίσεις ενός εκ των κορυφαίων αμυντικών όλων των εποχών του Πάολο Μαλντίνι για τον επί 8 χρόνια «συνοδοιπόρο» του στην αμυντική γραμμή της Μίλαν. Μαζί, εντός των τεσσάρων γραμμών οδήγησαν τους «Ροσονέρι» σε τρόπαια και ένδοξες στιγμές, ενώ εκτός αυτών αποτέλεσαν στήριγμα ο ένας για τον άλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν πως το 2002, όταν ο Νέστα μετεγγράφηκε στη Μίλαν από τη Λάτσιο υπό την πίεση της τότε διοίκησης, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του συλλόγου, αυτός που του στάθηκε και τελικά τον έβγαλε από το συναισθηματικό τέλμα ήταν ο σπουδαίος αρχηγός, Πάολο Μαλντίνι.

Ριμπερί & Ρόμπεν

Το αγαπημένο ποδοσφαιρικό… δίδυμο των Βαυαρών που για 10 χρόνια συνέβαλε τα μέγιστα στην κυριαρχία της Μπάγερν σε Γερμανία και Ευρώπη, συναντήθηκε για πρώτη φορά στο Μόναχο το 2009 με την έλευση του Ολλανδού από τη Ρεάλ Μαδρίτης, έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ. Σαν δύο παράλληλες γραμμές που ποτέ δεν τέμνονται ο Φρανκ Ριμπερί και ο Άριεν Ρόμπεν, εφορμούσαν σαν… βέλη από της δύο πτέρυγες, από αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, συνέκλιναν προς το κέντρο και αποτελούσαν μόνιμη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες, οι οποίες παρότι γνώριζαν τις κινήσεις τους δεν κατάφεραν ποτέ να τους αναχαιτίσουν. Αποτέλεσαν ένα… πραγματικό «πυρηνικό όπλο» στα χέρια των προπονητών τους, ενώ δεν ήταν τυχαίο το προσωνύμιο «Robbery», που τους… κόλλησε αργότερα. Το 2013, μάλιστα, «σάρωσαν» μαζί κάθε διαθέσιμο τίτλο σε εγχώριο και ευρωπαϊκό-παγκόσμιο επίπεδο!

 


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *