ΑΓΓΛΙΑ

LIVERPOOL FC: Θρύλοι, δοξασίες και μυστηριώδεις εξαφανίσεις


Αναμφίβολα η ομάδα της Λίβερπουλ, εν έτει 2021, με ιστορία που μας ταξιδεύει 130 χρόνια πίσω στο χρόνο, αποτελεί ένα τεράστιο brandname, στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Τι συμβολίζει όμως το σήμα στην… καρδιά της κόκκινης φανέλας; Το giornalista.gr βάζει στο “μικροσκόπιο” του το περίεργο πτηνό και την ιδιόμορφη ασπίδα της ομάδας του Μερσισάιντ και σας παρουσιάζει κάθε άγνωστη πτυχή της ιστορίας του λογοτύπου της.

Η ίδρυση της πόλης και η πρώτη σφραγίδα
Η ιστορία πίσω από το περίφημο έμβλημα της Λίβερπουλ είναι μακρά και ακολουθώντας το νήμα της μας οδηγεί πίσω στο μακρινό 1207, όταν ο Βασιλιάς Ιωάννης ίδρυσε το Λίβερπουλ, ένα μικρό χωριό στη Βορειοδυτική Αγγλία και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά του ποταμού Μέρσι, το οποίο έως τα μέσα του 16ου αιώνα δεν ξεπερνούσε τους 500 κατοίκους. Τα χρόνια εκείνα, ο Βασιλιάς συνήθιζε να χρησιμοποιεί στα επίσημα έγγραφα καθώς και στην προσωπική του σφραγίδα την απεικόνιση ενός αετού ο οποίος αναπαρίσταται να αρπάζει με το ράμφος του σπαρτά. Με τον τρόπο αυτό απέδιδε φόρο τιμής στον Άγιο και προστάτη του, Ιωάννη τον Ευαγγελιστή. Οι δεκαετίες περνούσαν και η προσωπική σφραγίδα του Βασιλιά Ιωάννη διατηρήθηκε και τελικά υιοθετήθηκε από την νεοϊδρυθείσα “πόλη”.

Η εξαφάνιση της σφραγίδας και το… λάθος
Ύστερα από, σχεδόν μισή χιλιετία, τον 17ο αιώνα, η σφραγίδα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, το είδος του πτηνού που απεικονιζόταν είχε ξεχαστεί έπειτα από 500 χρόνια και ο σχεδιαστής που αναλαμβάνει να την αναδημιουργήσει εν αγνοία του αντί να σχεδιάσει αετό, σχεδίασε έναν κορμοράνο να γραπώνει φύκια με το στόμα του. Ο κορμοράνος άλλωστε αποτελεί ένα είδος θαλάσσιου πτηνού, αρκετά κοινού την εποχή εκείνη στις παράκτιες περιοχές κοντά στο Λίβερπουλ, γεγονός που, σε συνδυασμό με τον ναυτιλιακό-εμπορικό χαρακτήρα που είχε αποκτήσει η πόλη με την πάροδο των αιώνων, συνέβαλε ώστε η συγκεκριμένη εκδοχή να επικρατήσει.

Ο θυρεός με συμβολισμούς από την ελληνική μυθολογία
Το 1797 δημιουργείται και αναγνωρίζεται από το College of Arms ο επίσημος θυρεός της πόλης του Λίβερπουλ. Σε αυτόν απεικονίζεται ο κορμοράνος πάνω σε μια ασπίδα, με έναν βλαστό στο ράμφος του. Ο συγκεκριμένος βλαστός αποτελεί ένα είδος φυκιού το οποίο ονομάζεται laver. Δεξιά και αριστερά της ασπίδας με τον κορμοράνο παριστάνονται ο Ποσειδώνας και ο γιός του, ο Τρίτωνας, οι οποίοι κρατούν από μια σημαία. Ο πρώτος φέρει στο δεξί του χέρι το χαρακτηριστικό σύμβολο του, την τρίαινα και ο δεύτερος φυσά το κύριο σύμβολο της θεότητάς του, το “θαλάσσιο κέρας” ή αλλιώς “θαλάσσια κόγχη”, το λεγόμενο και μεγάλο κοχύλι που έβγαζε ήχους στους οποίους κανείς και τίποτα δε μπορούσε να αντισταθεί. Αντιλαμβάνεται κανείς πως οι δύο αυτοί θεοί χρησιμοποιήθηκαν συμβολικά λόγω του θαλάσσιου χαρακτήρα της πόλης και της συμβολικής ισχύος που διέθεταν. Αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή τον θυρεό, θα διαπιστώσει πως κάτω από τους θεούς και την ασπίδα με τον κορμοράνο αναγράφεται στα Λατινικά η περίφημη φράση του ποιητή Βιργιλίου “Deus Nobis Haec Otia Fecit”, η οποία μεταφράζεται ως: “Ο Θεός μας έδωσε αυτή την ευκολία”. Σε ελεύθερη μετάφραση ο ποιητής θέλει να πει πως ο θεός είναι τόσο γενναιόδωρος που διευκολύνει τους ανθρώπους να εξελιχθούν και να μεγαλουργήσουν.

Έβερτον και “liver bird”
Μπορεί όλοι μας να έχουμε συνδέσει τον κορμοράνο ως σύμβολο της Λίβερπουλ, η “μπλε πλευρά” του Μέρσισαϊντ όμως έχει αντίθετη άποψη. Η πρώτη εμφάνιση του liver bird στον χώρο του ποδοσφαίρου σημειώθηκε το 1891, έναν χρόνο πριν την ίδρυση των “κόκκινων”. Τη χρονιά εκείνη η Έβερτον είχε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της και όντας η μόνη ομάδα της πόλης οικειοποιήθηκε, όπως ήταν φυσικό, το οικόσημο της, χαράσσοντάς το στα μετάλλια…

Ο κορμοράνος ως έμβλημα της Λίβερπουλ
Το liver bird ενσωματώθηκε για πρώτη φορά στο σήμα της Λίβερπουλ 9 χρόνια μετά την ίδρυσή της και συγκεκριμένα το 1901. Βέβαια έπρεπε να περάσουν 49 χρόνια ακόμα ώστε να δει ο κόσμος τον κορμοράνο για πρώτη φορά στις φανέλες των ποδοσφαιριστών του συλλόγου. Το 1950 στον τελικό του FA Cup, κόντρα στην Άρσεναλ, η Λίβερπουλ φόρεσε λευκές εμφανίσεις με το πτηνό ραμμένο πάνω σε μια κόκκινη ασπίδα στην περιοχή της καρδιάς. Με το πέρασμα των χρόνων το σήμα των “ρεντς” δεν έπαψε να εξελίσσεται με τον κορμοράνο όμως να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του. Άξιο αναφοράς είναι το επετειακό σήμα των 100 χρόνων ζωής της ομάδας (1992) στο οποίο προστέθηκαν οι “Shankly Gates” (Πύλες του Σάνκλι), ως φόρος τιμής στην εμβληματική φιγούρα του Μπιλ Σάνκλι που άφησε το στίγμα του στο Άνφιλντ και στην πόλη του Λίβερπουλ. Από το 1993 έως σήμερα στα δεξιά και στα αριστερά της ασπίδας, στην οποία απεικονίζεται το liver bird, δεσπόζουν δύο φλόγες στη μνήμη των 96 θυμάτων της τραγωδίας του Χίλσμπορο.

Θρύλοι της πόλης

Το Royal Liver Building (Βασιλικό Κτίριο Λάιβερ) κτίστηκε το 1911 και έως το 1961 ήταν το υψηλότερο κτίριο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Τις κορυφές των δύο πύργων-ρολογιών του κοσμούν δύο liver birds. Σύμφωνα με τον θρύλο, το ένα είναι αρσενικό, ονομάζεται Μπέρτι και κοιτά προς την πόλη την οποία προστατεύει, ενώ το άλλο είναι θηλυκό, το όνομά του είναι Μπέλλα και έχει το κεφάλι του στραμμένο προς τη θάλασσα, εξασφαλίζοντας έτσι πως αυτή θα παρέχει τα αγαθά της στην πόλη. Η δοξασία αναφέρει πως οι δύο κορμοράνοι κατασκευάστηκαν με τέτοιο τρόπο που να μη βλέπει ο ένας τον άλλον, διότι σε αυτή την περίπτωση θα ζευγάρωναν, θα πετούσαν μαζί για άλλα μέρη και η πόλη του Λίβερπουλ θα χανόταν, ενώ με βάση έναν άλλο τοπικό θρύλο εάν περάσουν κάτω από το Βασιλικό Κτίριο ένας τίμιος άνδρας και μια παρθένα γυναίκα, τα δύο πτηνά θα ανοίξουν τα μεγαλοπρεπή φτερά τους…


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *