ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το ισπανικό Super Cup που… ξεπλένει τη «ματωμένη» Σαουδική Αραβία!


Όταν άκουσα πριν μερικές ημέρες σε δελτίο ειδήσεων τον παρουσιαστή να λέει «Πάμε στη Σαουδική Αραβία να δούμε τι έγινε στα ημιτελικά του Σούπερ Καπ Ισπανίας», απόρησα πως ένας τόσο έμπειρος παρουσιαστής υπέπεσε σε ένα τόσο… φθηνό λάθος, μπερδεύοντας την Ισπανία με τη Σαουδική Αραβία. Κι όμως ήταν ολόσωστος…

Το βράδυ της Κυριακής (15/1), στο King Fahd International Stadium, η Μπαρτσελόνα επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης 3-1 και σήκωσε στον ουρανό του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας το τρόπαιο του ισπανικού Σούπερ Καπ για 14η φορά στην ιστορία της. Σε μία διοργάνωση που ξεκίνησε την Τετάρτη (11/1) και συνεχίστηκε την Πέμπτη (12/1), η «Βασίλισσα» απέκλεισε στον πρώτο ημιτελικό τη Βαλένθια στα πέναλτι και οι «Μπλαουγκράνα» έθεσαν εκτός τουρνουά με τον ίδιο τρόπο τη Ρεάλ Μπέτις. Οι παραπάνω τέσσερεις ομάδες -φυσικά- επιλέχθηκαν με βάση την κατάταξη τους στο πρωτάθλημα και το κύπελλο Ισπανίας την προηγούμενη σεζόν (2021/22)

  • Ρέαλ Μαδρίτης (2021/22 πρωταθλητές LaLiga)
  • Μπαρτσελόνα (2021/22 δευτεραθλητές LaLiga)
  • Ρεάλ Μπέτις (2021/22 νικητές Copa del Rey)
  • Βαλένθια (2021/22 φιναλίστ Copa del Rey)

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Το να διεξάγεται ένα Σούπερ Καπ, βέβαια, σε μορφή Final-4 δεν είναι και πολύ συνηθισμένο. Στις περισσότερες χώρες η εν λόγω διοργάνωση περιλαμβάνει έναν τελικό ανάμεσα στην πρωταθλήτρια και την κυπελλούχο ομάδα. Στην Ισπανία μεταξύ 1983 και 2017, διεξαγόταν διπλός τελικός στον οποίον η νικήτρια ομάδα της La Liga αντιμετώπιζε αυτήν του Copa del Rey, με ελάχιστες εξαιρέσεις (το 1986 και το 1987 δεν διεξήχθη, ενώ το 1984 και το 1989, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Μαδρίτης, αντίστοιχα, αναδείχθηκαν απευθείας νικήτριες, καθώς είχαν κατακτήσει και τα δύο τρόπαια της προηγούμενης σεζόν). Από το 2017 και μετά, σε περίπτωση που κάποια ομάδα έκανε το «νταμπλ», αντιμετώπιζε στον τελικό του Σούπερ Καπ τη φιναλίστ του τελικού του Κυπέλλου. Τη σεζόν 2019/20 συναντάμε για πρώτη φορά το… φορμάτ «ημιτελικοί-τελικός» στη συγκεκριμένη διοργάνωση (δεν υπάρχει παιχνίδι για τη διεκδίκηση της 3ης θέσης/Μικρός Τελικός).

ΤΟ… DEAL ΚΑΙ ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΟ» ΣΧΕΔΙΟ

Τη σεζόν 2019/20 η ισπανική Ομοσπονδία (RFEF) αποφάσισε τη μεταφορά του «Supercopa de Espana» στη Σαουδική Αραβία, με την κυβέρνηση των Αράβων να συμφωνεί στην καταβολή του υπέρογκου ποσού των 30 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε τουρνουά που λαμβάνει χώρα εκεί μέχρι και το 2029, όπου το συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών λήγει.

Όσο κερδοφόρα και να είναι μία τέτοια κίνηση για την Ομοσπονδία των Ιβήρων, εντός των συνόρων, όπως ήταν αναμενόμενο, δε χαίρει ευρείας αποδοχής. Τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από τη συμφωνία αυτή είναι πολλά και οι απαντήσεις που λαμβάνουν οι οπαδοί και το φίλαθλο κοινό, στις οποίες η Ομοσπονδία προτάσσει τα επιχειρήματα της, είναι σαθρές.

Το 2022, ο μέσος της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ραούλ Γκαρσία χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «υπέρτατη ανοησία» και τόνισε: «Οι οπαδοί έχουν ξεχαστεί. Το ποδόσφαιρο σήμερα έχει να κάνει μόνο με το οικονομικό κέρδος και την εύρεση χορηγών». Στον αντίποδα ο Πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας, ΛουίςΡουμπιάλες, υπερασπιζόμενος το… deal ανέφερε: «Πήραμε ένα παιχνίδι που ήταν ξεχασμένο κάπου στα μέσα του καλοκαιριού και το μετατρέψαμε σε ένα διεθνές event.»

Την ίδια χρονιά, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε, μέσω επιστολής, από τις τέσσερεις ομάδες που συμμετείχαν (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ατλέτικο Μαδρίτης) να φορέσουν περιβραχιόνια προς υποστήριξη της LGBTQ κοινότητας, αλλά και των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Διεθνής Αμνηστία δεν έλαβε καν απάντηση στην επιστολή…

Φυσικά, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επέμεινε τότε πως: «Ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι υπογράψαμε συμβόλαιο που το καθιστούσε υποχρεωτικό. Αν ήθελαν να φέρουμε το Σούπερ Καπ εδώ, θα έπρεπε να επιτρέψουν την είσοδο των γυναικών στα γήπεδα. Και είναι εδώ! Παράλληλα, έχουμε βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα πρωτάθλημα γυναικείου ποδοσφαίρου στη Σαουδική Αραβία.»

Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά… Εάν αποκλειστικός στόχος της RFEF ήταν η διάδοση του αθλήματος ανά τον κόσμο (ένα επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει πολλάκις η FIFA), θα μπορούσε κάλλιστα να διοργανώσει ένα τουρνουά σε χώρες που το έχουν πραγματική ανάγκη και το φίλαθλο κοινό «διψά» για ποδόσφαιρο και όχι σε μία πάμπλουτη χώρα στην οποία μία πλειάδα ανθρώπινων δικαιωμάτων τίθενται διαχρονικά υπό αμφισβήτηση. Είναι ευρέως γνωστό, άλλωστε, πως η Σαουδική Αραβία κατακρίνεται για τον τρόπο διαχείρισης των δικαιωμάτων των γυναικών, των μειονοτήτων και των πολιτικών αντιφρονούντων.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Με τον Ισλαμικό Νόμο ονόματι «Σαρία» να κυριαρχεί, οι σκληρές τιμωρίες, όπως ακρωτηριασμοί και μαστιγώματα, καθώς και η έλλειψη ορθής νομικής διαδικασίας, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να παντρευτούν, να ταξιδέψουν ή να δουλέψουν χωρίς τη συγκατάθεση του άνδρα που έχει την κηδεμονία τους, θυμίζουν την περίοδο του Μεσαίωνα. Ακόμα, δεν είναι λίγες η φορές κατά τις οποίες η αραβική χώρα έχει επικριθεί σφοδρότατα για τη μεταχείρισή των εργατών-μεταναστών, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αυτοί οι εργαζόμενοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τραγικές εργασιακές συνθήκες, χαμηλούς μισθούς και έλλειψη νομικής προστασίας.

Η απόφαση να διεξαχθεί το ισπανικό Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο πολιτική κίνηση, παρά αθλητική. Η χώρα έχει κατηγορηθεί ότι εργαλειοποιεί τον αθλητισμό με απώτερο σκοπό τα πολιτικοοικονομικά οφέλη και το… ξέπλυμα της «ματωμένης» της εικόνας. Δείχνει μία τάση υποτιθέμενης… εξωστρέφειας τα τελευταία χρόνια επιδιώκοντας τη βελτίωση της διεθνούς της εικόνας. Είναι σαφές πλέον πως η φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων αποτελεί το μέσο για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική.

Επιπροσθέτως, εγείρονται ηθικές ανησυχίες όσον αφορά την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Έχουν προκύψει (και προκύπτουν διαρκώς νέες) αναφορές για την κακή μεταχείριση των εργαζομένων-μεταναστών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή των υποδομών του τουρνουά, ένα φαινόμενο που το είδαμε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στο Κατάρ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022.

Μείζονος σημασίας, είναι επίσης ο μαινόμενος πόλεμος στην Υεμένη από το 2015, με την απόφαση να διεξαχθεί το τουρνουά στη Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη μερίδα του κόσμου ως ένας τρόπος για να αποσπαστεί η προσοχή αυτόν και να στραφεί στο ποδοσφαιρικό θέαμα.

ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ

Με τη διοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος στη Σαουδική Αραβία, η ισπανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου, φαίνεται να… νομιμοποιεί, τόσο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και τον πόλεμο στον οποίον η χώρα συμμετέχει (το πρόσφατο παρελθόν μας έχει δείξει ότι διεθνής κοινότητα στον ευρωπαϊκό χώρο -και όχι μόνο- είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα πολέμου, βλ. αποβολή Ρωσίας και ρωσικών ομάδων από όλες τις διοργανώσεις. Οπότε έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως επέτρεψε να διεξάγονται στη Σαουδική Αραβία αθλητικές διοργανώσεις). Στέλνει έμμεσα το μήνυμα πως η διεθνής κοινότητα είναι πρόθυμη να κάνει τα «στραβά μάτια» προκειμένου να συμμετάσχει σε μια προσοδοφόρα επιχειρηματική ευκαιρία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί ενωτική δύναμη και κατέχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο.

 


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *