stadium_floodlights ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Πέπλο»… σκότους: Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!


Εάν το σκέφτεσαι κι εσύ όταν πρόκειται να ανάψεις τον θερμοσίφωνα, εάν σε λούζει κρύος ιδρώτας πριν ανοίξεις το λογαριασμό του ρεύματος, εάν προβληματίζεσαι και ψάχνεις να βρεις διαρκώς λύσεις και τρόπους για να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήμα, τότε… σίγουρα δε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Δυστυχώς τη λύση δεν την γνωρίζουμε κι από ό,τι φαίνεται κανείς από τους δυο μας δεν πρόκειται να την ανακαλύψει στο άμεσο μέλλον. Μέχρι να συμβεί αυτό, ας δούμε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο, όπου εντοπίζουμε σωματεία -από το τοπικό μέχρι το ευρωπαϊκό επίπεδο- που βιώνουν το σκληρό αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης.

Σταθμός πρώτος – Γερμανία

Την προηγούμενη Κυριακή (9/10), στο παιχνίδι μεταξύ Χέρτα και Φράιμπουργκ, όταν το σκοτάδι άρχισε να πέφτει, παρ’ ότι οι προβολείς που φώτιζαν τον αγωνιστικό χώρο άναψαν, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί το παιχνίδι χωρίς προβλήματα, δε συνέβη το ίδιο με τα φώτα της κερκίδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εξέδρα και χορτάρι να έρθουν σε πλήρες… κοντράστ! Οι περισσότεροι από 40 χιλιάδες θεατές που παρακολούθησαν το ματς από κοντά, έμειναν έκπληκτοι όταν αντίκρυσαν το μισό-φωτισμένο στάδιο.

Όπως αποκαλύφθηκε μετά το τέλος του αγώνα, ο οποίος για την ιστορία έληξε ισόπαλος (2-2), όλο αυτό αποτέλεσε ένα πείραμα της γερμανικής Λίγκας (DFL), σε συνεννόηση με την ομάδα της Χέρτα και τη Διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου.

«Για να καταφέρουμε να εξαντλήσουμε τις όποιες πιθανότητες εξοικονόμησης ενέργειας, έχουμε ήδη μειώσει τους προβολείς που απαιτούνται για τα παιχνίδια των 15:30. Τώρα το δοκιμάζουμε και για τα ματς των 17:30», λέει ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Χέρτα Βερολίνου, Μάρκους Γιούνγκ, σε δηλώσεις του στο taketonews.com.

Πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση της εξοικονόμησης ενέργειας είναι και η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων, με τα συμβόλαια να «δένουν» τις ομάδες και τη Λίγκα, απαιτώντας συγκεκριμένες συνθήκες για να διεξαχθεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στην Α’ και τη Β’ κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου (Bundesliga 1 & Bundesliga 2). Μία από αυτές τις προϋποθέσεις είναι και ο επαρκής φωτισμός, ώστε να καταγράφεται μία ποιοτική εικόνα του παιχνιδιού. Από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, στα τεστ που έχουν γίνει, τα λιγότερα φώτα δεν επηρεάζουν -μέχρι στιγμής- τη μετάδοση της εικόνας από το γήπεδο στους δέκτες των τηλεθεατών.

Διάβασε ακόμα: “Σερ Μπόμπι Τσάρλτον: Ο τελευταίος… «μπέμπης»”

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κατ’ επέκταση του οικονομικού κόστους που αυτή επιφέρει στα σωματεία και τους αθλητικούς οργανισμούς, έχει ξεκινήσει στη Γερμανία καιρό πριν…

Από την αρχή του έτους (2022), στην οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου, έχει εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό σύστημα, το οποίο μελλοντικά θα παράγει το 20% της απαιτούμενης -για την εξυπηρέτηση των αναγκών του σταδίου- ενέργειας, σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας του σταδίου της γερμανικής πρωτεύουσας. Επιπλέον, ήδη από το 2020 έχει αναβαθμιστεί ο φωτισμός του σταδίου σε τεχνολογία LED, εξοικονομώντας περίπου 50% της ενέργειας που καταναλωνόταν τα χρόνια προ-LED.

Όπως θα περίμενε κανείς τα πράγματα είναι διαφορετικά στο τοπικό ποδόσφαιρο, όπου σε αντίθεση με τις επαγγελματικές, οι ερασιτεχνικές ομάδες είναι αδύνατο να προπονηθούν τα πρωινά, καθώς ο ποδοσφαιριστές τους εργάζονται για να εξασφαλίσουν τα έσοδα τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η κατανάλωση επιπλέον ενέργειας, για να ανάψουν οι προβολείς.

Η Πολιτεία και η Ομοσπονδία δίνουν μέχρι στιγμής κάποια μικρά οικονομικά βοηθήματα, τα οποία αναμένεται να μεγιστοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, όποτε θα υπάρχει διακοπή της Μπουντεσλίγκα και θα εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα.

hertha_stadium_floodlights2

Σταθμός δεύτερος – Αγγλία

Στη μητρόπολη του ποδοσφαίρου, εκεί που ξεκίνησαν όλα, στην Αγγλία, ο κύβος για την εξοικονόμηση των ενεργειακών πόρων, ερρίφθη από τη Μάνσφιλντ Τάουν, η οποία αγωνίζεται στην 4η κατηγορία της αγγλικής ποδοσφαιρικής πυραμίδας (League Two). Τα «ελάφια» πήραν την πρωτοβουλία και στο παιχνίδι κόντρα στη Γουόλσολ, το οποίο είχε οριστεί για το Σάββατο στις 15:00 (2-1) κατάφεραν, με τη σύμφωνη γνώμη των αντιπάλων, να “μετατοπίσουν” την ώρα έναρξης του αγώνα 2 ώρες νωρίτερα (13:00).

Άλλα ποδοσφαιρικά κλαμπς της Αγγλίας, φοβούμενα πως η αλλαγή ώρας μπορεί να επηρεάσει την προσέλευση του φίλαθλου κοινού, με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων από τα εισιτήρια, παρουσιάζονται -σύμφωνα με το BBC- πιο διστακτικά στο να προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια. Ένα επιπλέον αντεπιχείρημά τους στο μέτρο αυτό είναι πως θα καταστεί απαραίτητο για κάποιες ομάδες να διανυκτερεύσουν στην περιοχή όπου διεξάγεται ο αγώνας (επιπλέον δαπάνη), καθώς η νέα ώρα του ματς δε θα τους επιτρέπει να ταξιδέψουν με άνεση, χωρίς βιασύνη.

Ο πρόεδρος της αγγλικής Λίγκας (EFL – English Football League), Ρικ Πάρι θεωρεί πως η ίδρυση μίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, θα δώσει μερικές βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λύσεις. Ειδικότερα, προτείνει αυτή η Αρχή, να επιβλέπει και να προχωρά σε περικοπές των χρηματοδοτήσεων που δίνονται στις ομάδες που υποβιβάζονται από την Πρέμιερ Λιγκ στην Τσάμπιονσιπ, η οποίες έχουν την κωδική ονομασία «αλεξίπτωτο», καθώς ενισχύουν σημαντικά αυτούς τους συλλόγους, και συνεισφέρουν στην προσπάθεια τους για ομαλή “προσγείωση” στη νέα-χαμηλότερη κατηγορία. Αρκετές ομάδες θεωρούν την οικονομική ενίσχυση αυτή άδικη, με τον Πρόεδρο Πάβρι, να το λαμβάνει υπόψιν του και να προτείνει το εξής μέτρο: Περικοπή ή και κατάργηση της χρηματοδότησης-«αλεξίπτωτο» και ενίσχυση ομάδων οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Εγγραφείτε ΤΩΡΑ στο κανάλι του Giornalista στο YouTube, για να μη χάνετε κανένα ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Σριούσμπερι Τάουν, ομάδας που αγωνίζεται στη League One (3η κατηγορία), η οποία μέσω του CEO της, Μπράιαν Κάλντουελ, κοινοποίησε, τον ιδιαίτερα ανησυχητικό αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης σε νούμερα: οι λογαριασμοί του ρεύματος για ολόκληρη τη σεζόν 2021/22 ανέρχονταν στις £80,000£100,000, ενώ για τη φετινή σεζόν (2022/23) αναμένεται να διπλασιαστούν (!) και να φθάσουν τις £160,000£200,000! Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο CEO της Καρλάιλ Γιουνάιτεντ (4η κατηγορία – League Two), ο οποίος σε δηλώσεις του γνωστοποίησε πως τα ενεργειακά έξοδα της ομάδας τη φετινή σεζόν θα διπλασιαστούν. Παρόλα αυτά είναι κάθετος πως οι ώρες των αγώνων της ομάδας δε θα αλλάξουν, καθώς θεωρεί ότι θα βλάψει περαιτέρω το οικονομικό ισοζύγιο των «Μπλε».

Φυσικά, πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως ενώ ο χειμώνας γίνεται ημέρα με την ημέρα όλο και πιο βαρύς, και οι χιονοπτώσεις πιο πυκνές και συχνές στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρα από τους προβολείς των γηπέδων οι οποίοι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των αγώνων σε συννεφιασμένες και σκοτεινές ημέρες, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη χρήσης της υπόγειας θέρμανσης των γηπέδων, ώστε να μην «πιάσει» πάγο το χορτάρι.

Η Λίγκα βρίσκεται συνεχώς σε συμβούλια και διαβουλεύσεις ώστε να αποφασιστούν και να τεθούν επί τάπητος τα όποια μέτρα εφαρμοστούν. Ακόμα δεν έχει βγει… «λευκός καπνός».

stadium_floodlights

Σταθμοί τρίτος & τέταρτος – Ιταλία & Ισπανία

Ανεπηρέαστη από την κρίση δε θα μπορούσε να μείνει η γειτονική μας Ιταλία, στην οποία η διοίκηση της Α’ κατηγορίας (Serie A) έχει θέσει ένα τετράωρο όριο για την λειτουργία  των προβολέων τις ημέρες του αγώνα. Για τα παιχνίδια που έχει οριστεί να ξεκινήσουν από τις 12:30 έως τις 18:00, τα φώτα ανάβουν μόλις μία ώρα πριν το εναρκτήριο σφύριγμα (αντί για μιάμιση που ήταν προηγουμένως). Για τα απογευματινά-βραδινά παιχνίδια, οι προβολείς ενεργοποιούνται 90 λεπτά πριν την έναρξη. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί αυτό το… μισάωρο διαφορά, αναμένεται να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση των συλλόγων όσον αφορά το φωτισμό κατά 25%, ποσοστό διόλου… αμελητέο. Ο πρόεδρος της Λίγκας, Λορέντζο Καζίνι, μεταξύ άλλων, δηλώνει

“Μπορεί ο φωτισμός των σταδίων, στις ημέρες μας, είναι απαραίτητος, ώστε -μεταξύ άλλων- να βεβαιωθούμε ότι το VAR και το goal detection technology λειτουργούν σωστά, αλλά θεωρούμε εξίσου σημαντικό να μειώσουμε το φωτισμό στο μέγιστο δυνατό πριν και μετά τα παιχνίδια, για να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει να αποτελέσουμε άξιο παράδειγμα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ενεργειακή κρίσης.”

Στη Γ’ κατηγορία της Ιταλίας (Serie C), έχουν σκεφτεί κάτι πιο… ακραίο και δραστικό: να αναβάλλουν όλα τα παιχνίδια για μία ημέρα, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση. Μάλιστα η διοίκηση της Βερόνα τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, βάσει του ότι πέρυσι το κόστος συντήρησης του γηπέδου από ενεργειακή άποψη ανερχόταν στα 450.000 , ενώ φέτος το ίδιο ποσό αναμένεται να… διπλασιαστεί, πλησιάζοντας τις 900,000 €! Βέβαια, συγκριτικά με τη Serie C, στη Serie A είναι δυσκολότερο να αναβληθούν αγώνες, εξαιτίας των τηλεοπτικών συμβολαίων, που είναι οικονομικά μεγαλύτερα, αλλά και πρακτικά “σκληρότερα”.

Από την άλλη, στην Ιβηρική Χερσόνησο, η Ισπανία αρνείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που φέρνει στο… “τραπέζι” η νέα πραγματικότητα και δε λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Τα αποτελέσματα -θετικά ή αρνητικά- όλων των παραπάνω μέτρων, που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρώπης, αναμένονται με ανυπομονησία σε μερικούς μήνες…


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *